ANGST

Uanset hvilken form for angst du oplever, om den opstår i selskab med andre mennesker, i offentlige rum eller når, du er alene, så er det vigtigt at vide, at det er muligt at få hjælp

Angst er udbredt og normalt – og findes i mange sværhedsgrader

Ifølge Psykiatrifonden lider op mod 400.000 mennesker i Danmark af angst eller symptomer på angst.

Angst kan komme til udtryk på mange måder. For dem som er hårdest ramt, kan det være en invaliderende lidelse med omfattende symptomer, hvor angsten er til stede hele tiden.

For andre kommer angsten af og til som intense kropslige reaktioner og forsvinder igen. Eller de der i kortere perioder har svært ved at sove eller koncentrere sig pga. svære negative tanker, følelser eller kropslige reaktioner.

Lidelsen kan have stor betydning for hverdagen, fordi ubehaget ofte fører til, at man begynder at undgå helt almindelige hverdagssituationer som at gå ud alene, at gå i supermarkeder, at sige noget på møder, at køre bil, at henvende sig til andre mv.

At føle forbigående angst indimellem er helt almindeligt og ligeså normalt som at føle glæde, vrede, sorg eller andre store grundlæggende følelser.

Angst viser sig typisk som både psykiske og kropslige symptomer. Ofte er man plaget af:

  • Bekymringer
  • Uro i kroppen
  • ”Katastrofetanker”
  • Hjertebanken
  • Trykken for brystet
  • Rysten
  • Kvalme
  • Åndenød
  • Snurren
  • Sveden
  • Søvnproblemer
  • Smerter i mave og hoved
  • Social tilbagetrækning
  • Tvangstanker/tvangshandlinger

Mange som søger hjælp til at overvinde angst, udtrykker følgende ønsker til samtaleforløbet:

  • ”At få konkrete strategier til at håndtere situationer, når angsten tager kontrollen”
  • ”At få placeret egne høje forventninger til mig selv et sted, hvor de ikke spærrer for livskvaliteten, fordi angsten tager over”
  • ”At få styr på tankerne, så de ikke forhindrer mig i at udføre mit arbejde og helt generelt” 

De mest almindelige angstformer kaldes for:

  • Generaliseret angst
  • Social fobi
  • Panik angst
  • OCD
  • Enkeltfobi
  • Agorafobi

Længere nede på siden kan du læse en beskrivelse af de forskellige angstformer.

Hvad kan du forvente at få ud af samtalerne?

I samtaleforløbet får du støtte, en større forståelse for din tilstand og redskaber til at overvinde angsten:

✓ Du får en forståelse for, hvorfor du har udviklet angst, ængstelighed og nervøsitet

✓ Du lærer hvordan katastrofetanker, bekymringer, mentale forberedelser og trusselsscanninger kan udvikle og vedligeholde angstsymptomer

✓ Du lærer, hvordan din iver efter at undgå angsten ofte er med til at holde angsten i live

✓ Du lærer at minimere selvanalysen og blive i stand til at udskifte uhensigtsmæssige strategier og vaner med nye, effektive strategier der overvinder angst

✓ Du får værktøjer til at forebygge og håndtere stress, da stress ofte er en forløber for angst

✓ Du får mere ro og bedre søvn

✓ Samtalerne bygger på forskningsbaserede psykologiske metoder specifikt rettet mod angst

Metoder og redskaber

Jeg arbejder primært med en kognitiv terapiform kaldet Metakognitiv terapi (MCT). I metakognitiv terapi arbejder vi med dine udfordringer her og nu og stiller skarpt på de processer, der skaber og vedligeholder angst.

Forskning viser, at terapi inden for en metakognitiv ramme er yderst effektiv og giver hurtige, vedvarende resultater.

I behandlingen indgår også metoder fra ACT (Acceptance Commitment Therapy) og mindfulness.

Dette er veldokumenterede og effektive psykologiske metoder som opbygger evnen til at håndtere psykisk og fysisk ubehag. Kort fortalt går metoderne ud på at vænne sig af med de strategier, man hidtil har brugt og i stedet tilegne sig nye strategier til at give slip på bekymringer og problemer, så man finder mere ro, nærvær, glæde samt mening og retning i livet.

Beskrivelse af de mest almindelige angstformer

  1. Generaliseret angst
  2. Social fobi
  3. Panik angst
  4. OCD
  5. Enkeltfobi
  6. Agorafobi

Generaliseret angst (GAD):

Føler du dig ofte anspændt, urolig eller ængstelig, og har du tendens til altid at forestille dig det værste?

En ret overset form for angst kaldes Generaliseret angst. Denne angstlidelse opleves som konstante bekymringer og uro i kroppen. Bekymringerne kredser ofte om et eller flere velkendte ”temaer”. Typisk er det temaer omhandlende frygt for sygdom, død eller ulykker, frygt for at have overset noget vigtigt, frygt for ikke at slå til i parforholdet, som forældre, på studiet eller på jobbet eller en helt overordnet frygt for, at der venter noget ubehageligt i fremtiden.

Mange oplever, at de ikke kan kontrollere deres katastrofeprægede tænkning, og at tilstanden forstyrrer dem i at kunne slappe af eller sove. Oveni oplever mange med generaliseret angst en frygt for, at alt den uro og bekymring vil skade dem fysisk eller psykisk.

Angsten leder i mange tilfælde til brug af sovepiller, stimulanser, følelsen af stress, mistrivsel, træthed og en oplevelse af at have svært ved at overskue hverdagens opgaver.

Mange mennesker med generaliseret angst ved slet ikke, at det er unormalt at bekymre sig så meget, og mange har gjort det i mange år i større eller mindre grad

Social forbi

Er du overdrevet opmærksom på, hvad andre tænker om dig?

Har du tendens til at overforberede dig, når du skal ud blandt andre og efterfølgende at analysere sociale situationer i detaljer?

Denne form for angst viser sig i forbindelse med situationer, hvor man er sammen med andre mennesker og frygter, at de vil tænke dårligt om en eller, man kommer til at opføre sig pinligt.

Angstlidelsen er forbundet med frygt for kritik og et negativt syn på sig selv

Mange der kæmper med denne type angst beskriver frygten for at kaste op, rødme, ryste på hænderne eller for at skulle på toilettet i de frygtede sociale situationer. Det er også normalt, at man har svært ved at sige noget i andres påhør, skrive foran andre eller at spise sammen med andre. Mange der kæmper med Social fobi holder sig for sig selv, er stille på møder og undgår f.eks. at spise i kantinen eller at gå i fitness.

Panik angst:

Har du oplevet at få så intense fysiske symptomer, at du troede, du var alvorligt syg?

Når man lider af panik angst, oplever man anfald af pludseligt indsættende angst, som ikke er begrænset til særlige situationer eller omstændigheder, og derfor kommer angsten uforudsigeligt

Mange fortæller om intense fysiske reaktioner i form af hjertebanken, trykken i brystet, kvalme, kvælningsfornemmelse, svimmelhed og uvirkelighedsfølelse. Ofte opleves også frygten for at ”miste kontrollen” over sig selv.

OCD (Obsessiv-kompulsiv tilstand):

Er du overdrevet bekymret for bakterier eller smitte og/eller har du omfattende ritualer?

Denne angsttilstand handler om tilbagevendende tvangstanker eller tvangshandlinger. Tvangstanker kan være meget generende, og ofte prøver man uden held at afvise dem. Tvangstanker kan kredse om angst for smitte, bakterier eller legemlige bekymringer.

Tvangshandlinger og ritualer er adfærd, der gentages igen og igen. Handlingerne kan være efterkontrolleren, vasken, tællemani, symmetri, orden eller samlemani. Ofte har handlingerne den funktion at forhindre en eller anden udefra set usandsynlig begivenhed, som man frygter, vil ske.

Agorafobi:

Er der en række begivenheder du undgår, fordi du har det bedst derhjemme?

Når man er plaget af Agorafobi, bliver man ramt af angst, når man færdes alene uden for vante omgivelser, i menneskemængder eller på offentlige steder f.eks. på gaden, i forretninger eller i bussen.

Enkelt fobi:

Er der er nogle helt almindelige situationer, du ikke deltager i?

Ved Enkelt fobi er angsten forbundet med bestemte ting eller situationer, der ikke er forbundet med reel fare. Det kan f.eks. være angst for tandlæge, fly, slanger, lukkede rum, hunde eller højder.

Angsten bevirker typisk, at man forsøger at undgå de fobiske situationer eller genstande.